Nederlands

Een universitaire scriptie schrijven, een studie afronden én meewerken bij Farm Trans: Chiel Heuvelmans (24) deed het. Recent heeft Chiel zijn afstudeerperiode positief afgerond binnen onze afdeling Business Control. En met succes: Chiel is geslaagd voor zijn Masterstudie Supply Chain Management.

Voordat Chiel aan zijn Master begon, had hij al een hbo Bachelor in Logistics Engineering afgerond, Chiel: “Op het hbo heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad. Na het afstuderen, wilde ik niet meteen werken. Eigenlijk had ik meteen iets van; ik zoek nog wel een uitdaging. Toen heb ik eerst een premaster gevolgd en uiteindelijk de master Supply Chain Management.”

De logistieke sector is zeer divers, zo benadrukt Chiel: “Farm Trans is een logistiek dienstverlener, maar je kan ook bij een ziekenhuis terecht of bij een evenementenbedrijf werken. Tijdens mijn studie heb ik zoveel mogelijk branches in logistiek leren kennen. Zo heb ik stagegelopen bij een productiebedrijf en nu ligt mijn focus op transport.”

Het onderwerp van Chiels scriptie behandelde beladingsgraden van geconditioneerde vrachtwagens, met als titel 'Increasing the capacity utilization of the conditioned trailers'. Chiel vertelt hier meer over: “De inhoud draait om het veilig en efficiënt vervoeren van pallets met producten op de juiste temperatuur. De beladingsgraad kun je daarvoor op vijf verschillende manieren berekenen, bijvoorbeeld op basis van oppervlakte en gewicht per pallet. Daarbij moet je rekening houden met factoren die de beladingsgraad beïnvloeden, denk hierbij aan: terug ladingen, gewicht restricties, regelgevingen op basis van voedselveiligheid en certificeringen.”

Chiel benadrukt de relevantie van zijn onderzoek: “Het percentage vrachtwagens dat leegrijdt, moet omlaag. In heel Europa rijdt ongeveer 20% van alle vrachtwagens leeg, in Nederland is dit percentage nog hoger.” Het onderzoeksproces bestond uit verschillende fases: “Ik ben gestart met een literatuuronderzoek, gericht op theorieën over beladingsgraden. Vervolgens heb ik een dag in de operatie meegelopen om deze te leren kennen. Daarna volgden interviews met relevante stakeholders van verschillende afdelingen en een data-analyse. Alle verzamelde data heb ik vergeleken, resulterend in een conclusie en advies.”

Naast zijn scriptie heeft Chiel ook meegewerkt binnen Farm Trans, Chiel: “Ik werkte in principe 40 uur per week voor Farm Trans. Waarbij ik vier dagen aan mijn scriptie werkte en één dag voor Farm Trans zelf. Voor mijn stage werkte ik al één dag per week bij Farm Trans, ook op de afdeling Business Control. Het leuke is dat je met Business Control tussen alle afdelingen hangt en in principe met elke afdeling samenwerkt.”

In het kort: een bijzondere periode waarin Chiel afwisselend weekrapportages opstelde en onderzoek deed naar beladingsgraden. Hoe Chiel deze periode heeft ervaren? “Het werk bij Business Control is analytisch en de mensen zijn gezellig. Ik ben echt trots op mijn scriptie. Vooral door hard werken en volharding, ongeacht onverwachtse uitdagingen! Komende maanden zal ik nog bij Farm Trans werken en daarna ga ik op reis naar Azië.”