Nederlands

Ook internationale studenten kunnen bij Farm Trans terecht voor een stage. Mikolaj (21), woont in Rotterdam en komt uit Polen, heeft een stage afgerond bij de Farm Trans Bulk Logistics: “In 2021 verhuisde ik naar Nederland om International Logistics Management te studeren aan de Breda University of Applied Sciences. Naast mijn studie heb ik ook een parttime baan in de logistiek.”

Tijdens eerdere schoolprojecten lag Mikolaj's focus op andere logistieke onderwerpen, zoals warehousing. Nu, bij Farm Trans, heeft hij meer ervaring opgedaan in transport. We vroegen naar zijn voorkeur: “Ik weet nog steeds niet wat ik het leukst vind. Na mijn studie zal ik beslissen welke richting ik op ga. Echter, ik denk dat transport het meest dynamisch is, terwijl bij mijn parttime baan in het magazijn de dynamiek meer verspreid was over de dag.”

Tijdens zijn stage richtte Mikolaj zich op zijn onderzoeksproject. Het onderwerp van zijn onderzoek? Vertragingen bij laad- en losmomenten en de effecten hiervan. “We wisten niet precies hoe groot de vertragingen waren en waarom ze gebeurden. Ik ontdekte dat de meeste vertragingen niet door Farm Trans werden veroorzaakt. Echter, zijn chauffeurs wel onderdeel van een vertraging: wanneer chauffeurs te laat aankomen op het eerste laadadres, zullen ze ook te laat aankomen op de rest van hun planning. Er zijn verschillende zakelijke voordelen aan het correct bijhouden van vertragingen.”

Mikolaj vindt zijn studierichting interessant, vooral omdat hij graag problemen oplost: “Logistiek en supply chain management gaan voornamelijk over het vinden van de beste oplossingen.” Dit is de reden dat hij genoot van zijn onderzoek. Na het leren kennen van Farm Trans en het probleem, analyseerde hij alle informatie en kwam hij met een mogelijke oplossing: “Ik heb een tool gemaakt voor semi-automatische rapportages over vertragingen. Met deze tool kan Farm Trans achterhalen wat er is gebeurd en wie verantwoordelijk is voor de vertraging. Hopelijk zal deze tool het begin zijn van een discussie over hoe verdere vertragingen te voorkomen zijn.”

In zijn overige tijd helpt Mikolaj soms mee bij de Customer Service of de Planning: “Ik krijg veel vrijheid. Als ik zei dat ik bij de planning wilde helpen, omdat ik voor liep met mijn onderzoek dan liet Farm Trans me helpen. En als ik zei dat ik meer tijd nodig had voor mijn onderzoek dan kreeg ik meer tijd. Dat was heel fijn en bijzonder.”

Terugkijkend op zijn stage vertelt Mikolaj over een vaardigheid die hij bij Farm Trans heeft geleerd: “Het leren omgaan met tijdsdruk is iets wat ik in de toekomst zal blijven gebruiken. Dit heb ik geleerd op de afdeling Planning waar je veel acties moet uitvoeren.” Tot slot kijkt Mikolaj ook terug op de vrijheid die hij kreeg tijdens zijn stage: “Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen en voor de hulp die Farm Trans mij heeft gegeven. Ook ben ik heel blij dat Farm Trans de plek van mijn stage was. Ik weet niet zeker of andere bedrijven net zo comfortabel en behulpzaam zouden zijn als Farm Trans voor mij was.”