Nederlands

Stefan is al achttien jaar chauffeur, hiervoor werkte hij op een reparatiewerkplaats. Het werkritme van Stefan is vijf dagen rijden, opgevolgd door vijf dagen vrij. Toevallig woont een collega chauffeur in hetzelfde dorp als hem, hierdoor zijn ze de perfecte match als truckmaatjes. Dit betekent dat ze de vrachtwagen delen en afwisselend ermee rijden. De truckwissel wordt dan ook bij hen in het dorp gedaan.

Het leven van een vrachtwagenchauffeur

Een chauffeur vervoert natuurlijk goederen van A naar B. Echter, komt er meer bij kijken dan alleen rondrijden. Zo is een chauffeur voortdurend bezig met tijdsmanagement. Allereerst, moet een chauffeur zijn rijtijden in de gaten houdt, om op tijd zijn verplichte rustmomenten te nemen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de vracht op de afgesproken tijd geladen of gelost wordt. Een chauffeur speelt eigenlijk de hele dag een spel met de klok.

Stefan vindt het heerlijk dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn tijdsindeling: “Het geeft veel vrijheid dat je zelf kan plannen waar en ongeveer wanneer je een pauze neemt. Als je het goed inschat, kom je zo op de mooiste plekken. Ik vind het altijd fijner om een pauze te nemen in de natuur waar ik nog kan wandelen in plaats van op een parkeerplaats naast de snelweg. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je op de juiste tijd aan het laden en lossen bent.”

De goederen die vervoerd worden, moeten natuurlijk ook worden ingeladen. Wanneer een vrachtwagen geladen wordt, ziet een chauffeur erop toe dat de trailer goed en genoeg gevuld wordt. Zo is het van belang dat het gewicht wordt verdeeld over alle drie assen van de trailer en dat het gewicht van de lading niet over het toegestane maximum gaat. Zo wordt voorkomen dat de trailer overbelast raakt. Door te letten op de belading, draagt een chauffeur ook zorg aan het voorkomen van verkeersovertredingen, ongevallen en boetes.

Vrachtwagenchauffeur zijn is werk met veel wachten, bijvoorbeeld tijdens laden of lossen of wanneer een loslocatie technische problemen heeft. Elke stribbeling heeft weer effect op het verdere verloop van de dag. Wat niet iedereen weet, is dat een vrachtwagenchauffeur zich ook bezighoudt met brandstof. Het is niet een kwestie van op tijd tanken en weer gassen, ook het verbruik wordt in de gaten gehouden om zo zuinig en milieubewust mogelijk te rijden. Een voorbeeld hiervan is tijdig het gas loslaten in plaats van remmen.

Variatie genoeg

De wegen waar een chauffeur over rijdt, maakt het werk ook gevarieerd. Op binnendoor wegen zijn vaak meer handelingen nodig dan op een snelweg die doorrijdt. Elke chauffeur heeft zo zijn favoriete omgevingen om te rijden. Voor Stefan zijn dat vooral de binnendoor wegen en Zeeland. “Je kan in Zeeland bijna overal terecht om te slapen. De wegen rijden fijn en altijd door. Binnendoor rijden in Noord-Frankrijk of de Ardennen is ook mooi. Zeker met een lege wagen, omdat je het rijden en de wegen dan anders beleeft.”

Stefan voegt eraan toe dat hij het liefst in het weekend rijdt, het is dan rustiger op de weg waardoor het fijner is om zijn werk te doen. Het rijden is volgens Stefan elke week anders, omdat de seizoenen ook wisselen. Het ene moment rijd je in de herfstige regen met aardappelen, vervolgens tussen de bloeiende bloemetjes om wortels te vervoeren en het andere moment tussen de ijspegels voor het pootgoed seizoen. Niet alleen qua omgeving maar ook qua route verandert er veel. Tijdens het pootgoed seizoen wordt er veel in Friesland en Groningen gereden, terwijl een chauffeur daar normaal niet vaak komt.

Na een werkdag sluit Stefan zijn wagen af, toevallig was deze dag ook de laatste van zijn werkweek. Dit betekent dat de hele wagen wordt opgeruimd, omdat zijn truckmaatje de wagen overneemt. Na een korte opruim- en schoonmaakbeurt in de laatste pauze is Stefan helemaal klaar om het weekend in te gaan. De wagen wordt gereden naar het thuisdorp, voor de deur van zijn collega weggezet en afgesloten: “Het weekend kan beginnen.”

Interesse? Het recruitment team staat klaar en helpt je graag verder!

Heb je een vraag over een vacature of wil je komenwerken bij Farm Trans? Wij zijn er voor je en helpen je graag verder!

jean