Nederlands
stageavanshogeschool

Stage HBO Bedrijfskunde

Sophie, Joep, Iza en Maerle zijn studenten aan de Avans Hogeschool in Breda. In het tweede jaar van hun studie Bedrijfskunde kregen zij de opdracht om een groepsproject uit te voeren bij een bedrijf. Uiteindelijk kwamen zij in contact met Farm Trans en zijn daar begonnen met het opzetten van een verbetertraject binnen de divisie geconditioneerd transport van Farm Trans.

Naast ervaring opdoen binnen het bedrijfsleven was het doel van de stageopdracht een goed onderbouwd advies te leveren om de doorlooptijd van een deel van het order-to-cash proces te verkorten. Het order-to-cash proces gaat over het gehele proces dat start bij het plaatsen van een order door een klant tot de betaling van de factuur door deze klant.

Lees hieronder de ervaringen van deze studenten tijdens hun stage bij Farm Trans.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om bij Farm Trans stage te gaan lopen?

Tijdens de zoektocht naar een stagebedrijf zijn we eerst gaan kijken binnen onze eigen kringen en hebben we alle opties op tafel gelegd. Via een familielid zijn we in contact gekomen met deze organisatie en al snel kwamen we tot de conclusie dat Farm Trans een geschikt bedrijf zou kunnen zijn voor ons project.

Tijdens het kennismakingsgesprek waar we voor uitgenodigd waren, zijn we tot verschillende onderwerpen gekomen waar we mogelijk een verbeterproject voor konden gaan starten. Deze onderwerpen spraken ons aan waardoor we een vervolggesprek gepland hadden en het project bij Farm Trans waren gestart.

Wat is jullie positief opgevallen tijdens jullie stage met betrekking tot het bedrijf en de uitvoering van jullie stage?

Het eerste zeer positieve punt dat we willen benoemen is het warme ontvangst en de goede sfeer binnen de organisatie. Hierdoor voelden wij ons op ons gemak en was het geen probleem om vragen te stellen aan medewerkers. We merkten dan ook dat alle medewerkers ervoor open stonden om ons te helpen. Daarnaast was het ook erg fijn dat er een werkplek beschikbaar werd gesteld voor ons. Hier konden wij elke week terecht en konden we gebruik maken van de faciliteiten. Ondanks dat het geen eis was vanuit school.

Waren er dingen die verbeterd zouden kunnen worden om toekomstige stages bij Farm Trans beter te kunnen faciliteren?

Wij waren ontzettend blij met de ondersteuning die we kregen van medewerkers en onze projectbegeleider. We zijn ons ervan bewust dat we hier erg veel geluk mee hadden en dit niet bij alle organisaties het geval zal zijn. We denken daarom niet dat het bij een volgende stage anders zou moeten.

Hebben jullie het doel van jullie stageopdracht bereikt?

Het doel van de stageopdracht was het geven van een goed onderbouwd advies. Dit hebben we naar onze mening volbracht. Na de eindpresentatie hebben we uit de feedback te horen gekregen dat het advies heeft geleid tot nieuwe inzichten binnen Farm Trans.

Onze doelstelling die we opgesteld hebben tijdens het project is daarnaast ook behaald. Het bijkomende resultaat dat we behaald hebben is dat we nu weten hoe zo’n project in zijn werking gaat, waardoor we zekerder zijn voor onze stages die we alleen uit zullen moeten voeren in het derde jaar.

Zouden jullie in de toekomst bij Farm Trans willen werken? En in welke functie?

Sophie: “Naar mijn idee is Farm Trans een goede organisatie voor haar medewerkers, hierdoor spreekt het mij aan om in de toekomst bij Farm Trans te werken. De werkomgeving met betrekking tot de indeling van het gebouw en 1 grote centrale kantine die ontbreekt, trekt mij minder aan. Naast de functie als bedrijfskunde ben ik ook door deze stage tot inzicht gekomen dat Human Resource een interessant vakgebied is.”

Maerle: “Ik vind Farm Trans ook een erg fijne organisatie om bij te werken. De leuke medewerkers en de gezellige informele sfeer spreken mij aan om er daadwerkelijk te komen werken. Na de opleiding zou ik er als bedrijfskundige misschien wel wat kunnen betekenen, daarnaast vind ik de rol van de QESH (Quality, Environment, Safety, Health) manager ook erg interessant.”

Joep: “Ik vind Farm Trans een erg fijne werkomgeving hebben waardoor het bedrijf mij aanspreekt om in de toekomst te kunnen werken. Echter weet ik niet in wat voor functie in later zou willen werken dus daar kan ik niks over zeggen. Ik kan mij wel aansluiten bij Sophie dat ik een grote centrale gezamenlijke kantine vind ontbreken. Hierdoor leer je veel mensen uit de organisatie niet kennen.”

Iza: “Bij Farm Trans ben ik erg vriendelijk en warm ontvangen, er heerst een goede bedrijfscultuur. Als ik in de toekomst op zoek ga naar een baan zou dit prettige werkklimaat een extra overweging kunnen zijn om bij Farm Trans te solliciteren. Tijdens mijn studie ben ik momenteel nog zoekende naar welke richting ik op wil in het bedrijfsleven. Hierdoor vind ik het lastig aan te geven welke functie bij mij past.”

Hebben jullie nog een laatste tip of feedback voor ons?

Wij willen Farm Trans bedanken voor deze kans en alle goede hulp. Wij hopen jullie met ons advies te hebben geholpen en tot nieuwe inzichten te hebben gebracht.

Studie:HBO Bedrijfskunde 2e jaars, Avans Hogeschool Breda

Er was gelijk een klik

De vijfentwintigjarige Sanne kreeg van HR de uitnodiging om langs te komen en had al snel het idee dat deze stage heel interessant kon zijn. Er was gelijk een klik en ze voelde zich welkom in de Farm Trans familie.

“Ik had meerdere stageplekken waar ik mocht beginnen. Via LinkedIn kwam ik bij Farm Trans terecht. Ik was niet bekend met transport maar wilde graag iets met sustainability doen. Jean legde uit wat Farm Trans doet en daar zag ik gelijk potentie in.”

Sanne is bezig met een project voor chauffeurs die werken met walking floor trailers. “De kwaliteit en service bij nieuwe chauffeurs moeten hetzelfde zijn als bij de chauffeurs die al langer bij Farm Trans werken. Nieuwe chauffeurs krijgen toegang tot e-learning na het behalen van Code 95. Hier ben ik vier dagen per week mee bezig, naast het sustainability traject.”

Het valt Sanne op dat er veel aandacht is om het voor alle medewerkers van Farm Trans zo aangenaam mogelijk te maken. “Iedereen wil op het moment thuiswerken maar óók op kantoor. Er wordt veel moeite gedaan om dit te realiseren. De lijntjes zijn kort en er wordt rekening gehouden met de maatregelen. Er heerst geen angst en maken er het beste van.”

Haar stage loopt in juni af maar Sanne hoopt contact te houden met Farm Trans. “Ik wil graag betrokken blijven want ik vind het een hele mooie organisatie. Ik heb het hier erg naar mijn zin, de sfeer is informeel en ik voel me vrij om aan te kloppen voor informatie of een praatje. Die open en positieve werksfeer sluit heel erg aan bij hoe ik zelf ben.”

Sanne ziet zichzelf ooit projecten opzetten in Zuid-Afrika of elders in de wereld in een nationaal natuurpark.  Het is éven iets anders…

Studie: tweejarige Associate Degree opleiding, volwaardig HBO-5 niveau (project) management

Alle wegen vol met oranje wagens, hoe gaaf zou dat zijn?

Eva (20) loopt zestien weken stage en doet onderzoek naar hoe de marketing- en salesstrategie kan worden verbeterd en hoe afdelingen beter kunnen samenwerken om meer nieuwe klanten binnen te halen via de online- en offlinekanalen.

“Ik vind het een uitdagende branche om onderzoek te doen omdat hij zo specifiek is. Daarnaast wilde ik het bedrijf ook van binnenuit leren kennen. Ik ben zo opgegroeid met de verhalen van Farm Trans, dat ik het ook zelf wil ervaren.”

Doordat Eva in de coronaperiode stageloopt, werkt ze volledig vanuit huis. “Ik verdeel mijn tijd over het onderzoek, de opleiding en meewerken aan projecten, zoals de medewerkerspakketten. Ondanks dat ik vanuit huis werk, word ik goed begeleid door mijn stagebegeleider en voel ik me verbonden met andere collega’s.”

“Wat ik fijn vind, is dat het een gezellig bedrijf is en dat je bij iedereen terecht kunt met vragen. Farm Trans is heel erg toekomstgericht en de organisatie maakt snel stappen. Ik vond het heel prettig dat ik overal bij betrokken werd. Zo ben ik ook een dagje meegegaan met de vrachtwagen. De openheid en trots die je hier ziet, daar hou ik van.”

Volgens Eva worden stagiaires echt gewaardeerd binnen Farm Trans en tellen zij volwaardig mee. “Ik hoop in de toekomst samen met mijn broers en zus Farm Trans en Farm Frites naar een hoger niveau tillen. Alle wegen vol met oranje wagens, hoe gaaf zou dat zijn?”

Studie: Ecommerce, marketing, sales, TIO Rotterdam. Ik zit in mijn 2e jaar.

Transport is een traditionele tak van sport

Toen Rosaline (20) op zoek ging naar een stageplaats wist ze al dat ze iets in de transportwereld wilde. “Mijn sollicitatiegesprek verliep heel open. De bedrijfsdoelstelling van Farm Trans op het gebied van groei en innovatie sprak me heel erg aan.”

Met haar onderzoek gaat Rosaline kijken hoe Farm Trans haar naamsbekendheid op het gebied van geconditioneerd transport kan vergroten. Hiervoor spreekt ze veel mensen binnen het bedrijf en iedereen werkt enthousiast mee, vertelt ze. Ze is met veel dingen tegelijk bezig en op maandag maakt ze altijd een globale weekplanning. Naast haar onderzoek is zij ook betrokken bij diverse projecten.

“Transport is een traditionele tak van sport, daardoor moet je soms een grote stap maken op gebied van online marketing. Dat is tegelijkertijd een mooie uitdaging.”

Rosaline voelt zich als stagiair erg gewaardeerd. “Iedereen staat open voor een praatje en wil helpen bij het onderzoek. Hoewel ik veel vanuit huis werk, word ik goed op de hoogte gehouden van alle lopende zaken. Alles wordt verder draaiende gehouden en meetings gaan gewoon door.”

Ze zou het leuk vinden als Farm Trans steeds groter wordt en dat er wat meer rust komt voor de afdelingen als de hectiek rond corona voorbij is, waardoor ze zich kunnen verdiepen in grote projecten, aldus Rosalie. “Maar eerst ga ik mijn diploma halen en wat meer werkervaring opdoen. Wie weet wat de toekomst brengt…”

Studie: HBO communicatie en organisatie, specialisme marketingcommunicatiemanagement en 4e jaar bij Schoevers.

Interesse? Het recruitment team staat klaar en helpt je graag verder!

Heb je een vraag over een vacature of wil je komenwerken bij Farm Trans? Wij zijn er voor je en helpen je graag verder!

jean