Nederlands

IT vormt een onontbeerlijk onderdeel binnen de logistieke sector. Mike Kooijman bevestigt dit: sinds december 2023 is Mike werkzaam bij Farm Trans als IT Business, Infra & Security Architect. Een nieuwe uitdaging binnen een vertrouwde branche: "In 2017 ben ik in de logistieke sector beland. Bij Farm Trans ben ik verantwoordelijk voor alle IT-infrastructuren en de beveiliging hiervan."

De mate van bekendheid met IT verschilt per persoon. Een cruciaal onderdeel van IT is ervoor zorgen dat alle systemen naar behoren functioneren en online beveiliging, ofwel cybersecurity. Mike licht toe: "IT is niet meer weg te denken binnen organisaties. Ik zorg ervoor dat mijn collega’s kunnen werken achter hun laptops. Ook veilig werken hoort daarbij. Farm Trans heeft mooie groeiambities, wij denken nu al na hoe IT mee kan groeien naar 2030."

De rol van IT Business, Infra & Security Architect is veelzijdig. Op de vraag of Mike zijn rol makkelijk kan uitleggen, antwoordt hij: "Iedereen heeft te maken met IT. Platgeslagen is IT eigenlijk alles wat verbinding heeft met internet en kan communiceren dus ook telefoons en laptops. Ik ben dan ook verantwoordelijk voor onze serveromgeving, werkplekken en meer. Een ander stukje waar ik me mee bezighoud, is cybersecurity. Ofwel hoe ik Farm Trans kan beschermen tegen alle online dreigingen van de buitenwereld. Een belangrijk onderdeel hiervan is Security Awareness, het vergroten van de bewustwording van gebruikers tegen de online dreigingen. Maar ook bezig zijn met nieuwe dreigingen binnen de IT-wereld, denk bijvoorbeeld aan AI (Artificial Intelligence)."

Mike is gestart in een interessante periode: Farm Trans werkt hard aan de ambitieuze groei voor 2030, ook binnen de IT-afdeling. Met de uitbreiding van het IT-team worden hiervoor grote stappen gezet, Mike vertelt: "Op dit moment analyseren we de huidige IT-situatie. Hierbij is het van belang om vanuit de business te analyseren en niet vanuit een IT-perspectief. Zodra dit compleet is, gaan we vormgeven aan de weg naar IT in 2030, de roadmap!"

Binnen Farm Trans is IT letterlijk en figuurlijk een verbindende factor, Mike legt uit: "Zo kan je via IT bijhouden waar een vrachtwagen rijdt, hoe vol deze beladen is, enzovoort. Deze data wordt verzameld op een server. Vervolgens kan de afdeling Business Control nieuwe berekeningen maken op basis van deze data, etc." Het is duidelijk dat IT van cruciaal belang is. Het leukste volgens Mike aan zijn rol? "Het contact met de business en de diversiteit in werkzaamheden. Ik ga langs bij onze collega’s en kijk met hen mee in geval van problemen. Daarnaast voeren wij als IT-team mooie projecten uit. Het leuke aan mijn vak is als team iets voor elkaar krijgen."

Doordat iedereen te maken heeft met IT, heeft ook iedereen te maken met cybersecurity. Mensen denken vaak dat cybersecurity een ‘IT-feestje’ is en alleen op kantoor belangrijk is. Niets is minder waar, aldus Mike: "Iedereen werkt bij wijze van spreken met een toetsenbord en heeft dus te maken met IT én de beveiliging daarvan. De gebruikers zijn degenen die IT maken of breken. Als IT goed beveiligd is, werkt alles naar behoren. En wanneer alles goed werkt, is iedereen blij."

Op de vraag of Mike nog iets anders kwijt wil over IT zegt hij het volgende: "Denk je eraan om meer in IT te gaan doen? Schroom niet en vraag het gewoon! Ik vind het leuk om mensen te interesseren in IT en zo meer inzicht te geven in deze tak."

Interesse? Het recruitment team staat klaar en helpt je graag verder!

Heb je een vraag over een vacature of wil je komenwerken bij Farm Trans? Wij zijn er voor je en helpen je graag verder!

jean